Vin santo

Posted on juli 6, 2008. Filed under: Culinair | Tags: , , , , , , , , , |

Hallo mensen,

Vino Santo of Vin Santo (letterlijk heilige wijn vanwege het vroeger gebruik als miswijn) is een Toscaanse dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Meestal worden de druiven Trebbiano Toscana en Chianti Malvasiavoor deze wijn gebruikt. De druiven worden op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten gedroogd. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen. Tegenwoordig wordt door grote wijnbedrijven ook op industriële wijze, dus niet volgens dit oude ambachtelijke procedé, vin santo geproduceerd. De ambachtelijke vin santo wordt door kenners echter hoger geapprecieerd.

De gebieden waar Vin Santo wordt geproduceerd worden beschermd met de aanduiding Denominazione di Origine Controllata (DOC).

Vin Santo wordt in Toscane geregeld tezamen met cantuccini(koekjes)als dessert geserveerd.

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers op de volgende wijze: