Peter Haex op Keukengeheim

Posted on maart 17, 2008. Filed under: Culinair | Tags: , , , , , , , , , , , |

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Haex op Keukengeheim Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
Vandaag krijgen jullie voor de verandering eens geen recept maar een stukje tekst over smaak van een goede vriend.Peter Haex is de culinaire journalist van “Gazet Van Antwerpen” en een man die zeer liefdevol over eten kan spreken.

Het artikel:

Alles eten

Het is buitengewoon intrigerend hoe onze smaak evolueert. Er is een evolutie bespeurbaar op het persoonlijke niveau, maar ook op het maatschappelijke niveau. Christer Elfving verdedigt de theorie dat de smaak het eerste zintuig is dat een pasgeboren kind verbindt met de wereld. Volgens Elfving is het dan ook van belang dat de moeder zo gevarieerd mogelijk eet.

We willen het hier niet hebben over wat een moeder of een zogeling kan of mag eten. Wat ons interesseert, is waarom bepaalde smaken een steeds meer dominante invloed lijken te hebben op ons eetpatroon. Het is nu eenmaal zo dat er steeds meer zoet in ons eten verwerkt wordt. Suiker werkt verslavend en hoe we ook opletten, een zoete tand is zelden verzadigbaar. En het is een beetje bitter om te bedenken wat we verloren hebben: bitter en zuur, twee van onze basissmaken. 

Vooral het verdwijnen van zuur gaat ons nauw aan het hart. Wij horen u al smalend lachen. Bedenk echter dat de smaak zuur de wereldgeschiedenis letterlijk heeft veranderd. Kapitein Cook, de man die de zuidelijke oceanen exploreerde tijdens een drie jaar durende zeereis, behoedde zijn mannen namelijk voor scheurbuik door ze tijdens die lange reis geregeld zuurkool te laten eten. Tot dan toe had het gebrek aan vitamine C geleid tot een verzwakking van de gezondheid en, uiteindelijk, de dood. De Britse marinearts Lind (1716-1794) legde als eerste een verband tussen de symptomen van scheurbuik (bloedend tandvlees, zwellingen en bloedende benen) en het eten van citrusvruchten. Engelse matrozen staan daarom bekend als Limeys. Het reizen over de oceanen werd een stuk minder belastend voor de gezondheid. Bedenk dit als u binnenkort verleidt wordt door de geur van een hotdog met zuurkool en mosterd.

Peter HAEX

je kan zoals steeds terecht op www.keukengeheim.com voor alle culinaire advies

Groetjes en tot morgen

Sam

www.keukengeheim.com

Advertenties

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers liken dit: