Risotto op Keukengeheim

Posted on februari 23, 2008. Filed under: Culinair | Tags: , , , , , , , , , , |

Hallo mensen,
Ik krijg op mijn website (www.keukengeheim.com) veel vragen over het bereiden van risotto.Eigenlijk is risotto een eenvoudig gerecht maar juist omdat het eenvoudig is moet je er speciale aandacht aan besteden.
Hier wat meer info en een recept
Basisrecept voor risotto:4 pers.

Breng ong. 1,5 l kippen of groentenbouillon aan de kook.Stoof een gehakte ui in een pot of een pan met hoge boord met 2 eetlepels boter.Doe er 400 gram risottorijst bij en laat een paar minuten bakken.Roer af en toe om,de rijst mag zeker niet bruin worden!

Voeg 1,25 deciliter witte wijn toe en laat op een hoog vuur verdampen; nu even niet roeren, zet het vuur lager. Doe in ongeveer 18 min, pollelepel per pollepel de bouilon erbij. Roer voorzichtig en gun de rijst de tijd om de bouillon te absorberen, de rijst moet vochtig maar Al Dente ( beetgaar) zijn, als de rijst klaar is roer je er enkele eetlepels geraspte parmezaan door, kruiden naar smaak;

Bij deze basisrisotto kan je vis, vlees, groenten, zeevruchten en kruiden toevoegen

Arborio is de meest voorkomende rijst voor risotto, daar zijn verschillende classificaties voor:comune – semifino – fino en superfino. Een andere bekende rijst is Carnaroli

Risotto met Groene Asperges

1 bussel groene asperges
3/4 liter kippenbouillon of water met bouillonblokjes
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie
300 gr risottorijst
1 1/2 dl droge witte wijn
1 1/2 dl slagroom
4 takjes peterselie

Parmezaan of Pecorino

Snij de harde eindstukjes van de asperges.
Snij de asperges in stukjes van 4 cm en kook die in de bouillon in
± 7 minuten beetgaar.
Neem ze uit de bouillon en leg ze even in een kom.
Snipper de sjalotjes en fruit ze zachtjes met de gehakte knoflook in
de olie in een pan met hoge boord
Voeg de rijst toe en roer  tot de rijst glazig is.
Voeg de wijn toe en roer regelmatig om, zodat de rijst al het vocht kan
opnemen.
Voeg dan bij beetje en af en toe roerend de bouillon toe, zodat de rijst
het vocht opneemt (dit duurt in totaal ± 20 minuten).
Voeg na ± 15 minuten de aspergestukjes toe.
Voeg op het laatst de room toe en roer er de gehakte peterselie door.

Bestrooi met veel kaas

Als jullie vragen hebben over dit of en ander recept ga dan even naar www.keukengeheim.com,daar geef ik gratis culinair advies

Veel kookplezier!

Sam

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers op de volgende wijze: