Vis inkopen op Keukengeheim

Posted on februari 6, 2008. Filed under: Culinair | Tags: , , , , , , , , , , |

Vis kopen op Keukengeheim Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo mensen,

Binnen een maand  ligt mijn eerste boek in de winkel!

Er komen er een tiental,het eerste gaat over het bereiden van vis.Geen paniek,het zijn geen wetenschappelijke werken maar wel boeken die je in de keuken kan laten liggen.Vol tips en praktische raad.En recepten natuurlijk.

Zoals de trouwe volgers van mijn blog ondertussen wel weten ben ik heel hard bezig om koken begrijpelijk te maken voor mensen die willen koken maar niet goed weten hoe.

Het klinkt een beetje als een slogan maar ik meen het echt.Als je met zelfvertrouwen in de keuken staat is dat goed voor jou en goed voor jouw gasten.

Goed eten,en ik bedoel niet moeilijk(!) , bepaalt wat je bent en hoe je jezelf voelt.

Daarom vandaag wat info over het aankopen van vis.

 

Waar moet je op letten?

Als je een hele niet gefileerde vis koopt is het relatief gemakkelijk om een verse vis te herkennen mits je een paar standaardregels hanteert:

de vis moet helderrode kieuwen hebben,als je niet veel zin hebt om de vis aan te raken kan je aan de verkoper vragen om je de kieuwen te laten zien,als hij dat niet wil zou ik het zaakje niet betrouwen

de vis moet glanzende en bolle ogen hebben, als de ogen zijn ingevallen is het beestje al een tijd geleden gevangen en moet je hem niet kopen,voorts moet de vis donkere pupillen hebben en niet bijna doorzichtige

de huid moet glanzen

de vis moet naar zee ruiken, je herkent het wel, de typische zilte zeelucht vol jodium waar je instinktief van weet dat het goed voor je is

Als je met een vinger op de vis duwt moet hij terugveren, als je vingerafdruk in de vis blijft staan is het motto weeral;niet kopen!

Bij visfilets heb je de meeste van deze hulpmiddelen niet, maar er zijn er twee methodes die altijd van toepassing zijn en dat is de geurtest en de veerkracht van de vis, zelfs als je in de supermarkt voorverpakte vis wil kopen kan je altijd even op de follie drukken, zonder de verpakking te beschadigen natuurlijk.

Vroeger was de vis die je in de supermarkt kocht niet altijd van de beste kwaliteit, maar de laatste vijf jaar hebben ook de grote supermarkketens het belang van vis ingezien en ook de grotere omzet die ze realiseren door het verkopen van hoogwaardige kwaliteit, dus tegenwoordig kan je met een gerust hart je vis in de supermarkt kopen ook omdat je weet dat de grote ketens zich absoluut geen negatieve publiciteit kunnen veroorloven

hier zijn een paar tips die je zou moeten volgen als je vis koopt,bedenk dat vis veel kwetsbaarder dan vlees is voor bederf en beschadiging, in tegenstelling tot vlees kan vis NIET tegen een stootje

doe eerst alle boodschappen voor je de vis koopt, koop je vis altijd als laatste

probeer een isolerende diepvriezak mee te nemen en doe daar de vis in als je hem koopt, liefst met wat ijs erin of een koelblok

als je met de auto bent leg dan de vis niet in de koffer maar leg hem op de achterbank, normaal is het daar koeler en luchtiger dan in de koffer,behalve als je de auto verwarmt tot tropische temperaturen

Als je thuis komt en je gaat de vis niet onmiddelijk bereiden leg hem dan in een bakje met gestampt ijs dat geeft meer koude af dan ijblokjes, gestampt ijs maak je als volgt; doe wat ijsblokjes in een propere keukenhandoek, draai die dicht en slaag een paar keer met de handdoek met ijs op de vloer tot het ijs gruizelig is

leg de vis op de koelste plaats in je koelkast, meestal is dat naast de ventilator, leg hem niet in een vak in de koelkastdeur, daar is het echt niet koud genoeg

Zo mensen,jullie kunnen zoals steeds alle dagen terecht op mijn website (www.keukengeheim.com) voor gratis culinair advies.Stel gewoon je vraag!

Tot morgen&veel kookplezier!

Sam

www.keukengeheim.com

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers op de volgende wijze: