Het Laatste Nieuws ( interview) op Keukengeheim

Posted on januari 9, 2008. Filed under: Recepten | Tags: , , , , , , , , , , |

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Laatste Nieuws(interview) op Keukengeheim Klik op de afbeelding om de link te volgen Interview met de krant “Het  Laatste Nieuws” op 7 januari 2008

Nieuwe culinaire luxe: Boterham met aardbeien

Nu de oester even vaak op tafel komt als de braadworst, is de culinaire Belg op zoek naar het nieuwe luxevoedsel. En daarvoor keren chefs terug naar de bron. Het favoriete dessert in het beste restaurant van de wereld is een boterham met aardbeien. «Logisch: de klant vraagt naar het ultieme, simpele gerecht», zegt culinair expert Dirk De Prins. «De spektakeltijd is voorbij. Een eenvoudig product is nu pure luxe», zegt kok Sam Khaldi.

De oester en kreeft zijn al lang geen exclusieve luxeproducten meer. Carrefour verkocht met kerst een miljoen oesters. Voor kreeft gaan de prijzen enkel nog naar beneden. Culinaire luxe moet nu elders gezocht worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de chicste restaurants gerechten als kalfskop of witte pens op de kaart staan.

Chefs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe gerechten, om hun gasten te verrassen, zegt Stef Wouters van AllCoaching. Hij adviseert horecazaken, stelt menukaarten samen en leidt personeel op. «In de chiquere restaurants gebruiken de chefs nu steeds vaker groenten die de mensen niet meer kennen, zoals de aardpeer of de peterseliewortel. Ik heb in De Barrier gewerkt, een sterrenrestaurant, waar varkenspoten op het menu stond, maar dan wel gevuld met kaviaar of ganzenlever. Van iets gewoons iets speciaals maken, dat is de kunst.»

Puur natuur

Precies dat doet de driesterrenchef Ferran Adria van het Spaanse restaurant El Bulli, dat al meermaals bekroond werd als beste ter wereld. Hij zweert bij een witte boterham met aardbeien. «Dat is trouwens een traditionele Belgische bereiding, die in 1995 al werd voorgesteld in mijn kookboek», zegt culinair kenner Dirk De Prins, bekend van Radio 2. «Het geeft wel aan dat er overal een grote vraag is naar het ultieme simpele gerecht. El Bulli en andere toprestaurants gaan steeds meer rekening houden met de natuurlijke, goeie smaak van het topproduct, omdat we ons steeds meer afkeren van het industriële. Die zorgt ervoor dat aardbeien te vroeg geplukt worden, koel gehouden worden en in grote koelcontainers verder rijpen. Als die aardbeien in de winkel liggen, is de smaak al lang verloren. De echt goede chef haalt zijn fruit rechtstreeks bij de teler. Zo kan hij een eenvoudige kom aardbeien of -zoals El Bulli- een boterham met aardbeien opdienen als een topdessert. Eenvoudig maar topkwaliteit.»

«Wie zegt dat een kalfskop die met veel vakmanschap is klaargemaakt, geen verfijnd gerecht zou zijn?», gaat De Prins verder. «Waarom het dan tussen de kreeft en de oesters op de kaart staat? Om de heel eenvoudige reden dat mensen de tijd niet hebben om ingewikkelde stoofgerechten thuis op de juiste wijze klaar te maken. Om dat nog eens te kunnen proeven zoals het moet smaken, willen ze er op restaurant wel geld voor neertellen. Dat heeft niks met snobisme te maken, alleen met het zoeken naar de grootste kwaliteit.»

Juiste smaak

Kok Sam Khaldi, die op zijn website http://www.keukengeheim.com culinair advies geeft, merkt ook uit de vragen die hij krijgt, dat de foodies op zoek zijn naar het ultieme product. «Men verzet zich tegen de teloorgang van de smaak», zegt hij. «In de supermarkt smaakt alles hetzelfde. Echte luxe zit in iets eenvoudigs, maar speciaals: aardbeien uit de Perigord, varkensvlees van een kleine boer in West-Vlaanderen of perziken van Sicilië. Vroeger kon het allemaal niet spectaculair genoeg zijn, nu moet het echt en authentiek zijn en een goeie smaak hebben. Luxe is nu een stuk brood dat lang genoeg gegist heeft, met boter van de boerderij erop en aardbeien die dezelfde dag nog geplukt zijn.»

Advertenties

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers liken dit: