Gentse Waterzooi op Keukengeheim+Clickx wedstrijd

Posted on november 16, 2007. Filed under: Recepten | Tags: , , , , , , , , , |

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse Waterzooi op Keukengeheim + Clickx wedstrijd Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

Nog een fantastisch gerecht voor als het koud en guur is.De befaamde Gentse Waterzooi!

Een voordeel van dit gerecht is dat je het makkelijk de dag ervoor kan maken.Zoals jullie mischien al gemerkt hebben probeer

ik hier gerechten te belichten die wat meer werk met zich meebrengen dan een kant en klare maaltijd,maar die  op voorhand

kunnen gemaakt worden zodat je niet de hele avond in de keuken moet doorbrengen.

Het is belangrijk dat je Gentse Waterzooi met een hele kip maakt en niet met wat kippenborsten,het karkas en de billen van de

kip geven de smaak af die de bouillon nodig heeft.

Als je 5 minuten tijd hebt zou je me zeer helpen door op mijn website http://www.keukengeheim.com te stemmen bij de CLICKX
Magazine  wedstrijd: Site van het jaar > categorie eten & drinken.Klik gewoon op het Clickx Logo hierboven en je komt

ineens op het wedstrijdformulier.Alvast bedankt!

Het recept:

voor 4 porties

  • 1 braadkip van 1 kilogram
  • 1 dikke ui
  • 4 preien
  • 3 wortels
  • ½ witte selder
  • 1 kruidentuiltje (1 laurierblad – 2 peterseliestengels – 1 takje tijm of 1 koffielepel tijm)
  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 2½ deciliter room
  • peper en zout
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • enkele druppels citroensap
  • gekookte aardappelen

Bereidingswijze

  1. Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water
  2. Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de selderstengels als garnituur).
  3. Breng aan de kook en voeg het kruidentuiltje toe.
  4. Laat de kip in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen.
  5. Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1½ liter overhoudt.
  6. Versnijd de kip in bouten en wit- of borstgedeelte.
  7. Verwijder het vel en houd het kippevlees warm.
  8. Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in juliënne of staafjes.
  9. Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe.
  10. Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.
  11. Houd alles warm.
  12. Smelt voor de roux 30 gr boter en roer er de bloem door.
  13. Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook.
  14. Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.
  15. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  16. Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af.
  17. Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus.
  18. Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over).

Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.

Dit gerecht kan ook met vis gemaakt worden,dat recept krijgen jullie morgen.

Smakelijk en een prettige dag

Sam

http://www.keukengeheim.comlogoklein9.jpg

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers op de volgende wijze: